Czym możemy najbardziej trafnie określić błonnik? Co to takiego? Z pewnością najlepsze określenia to dietetyczny hit, oczyszczacz organizmu, przyspieszacz trawienia. Zgadzamy się z tym? Z całą pewnością tak!

 

* * *

 

Jeśli w naszej diecie jest błonnik, jesteśmy prawdziwymi zwycięzcami naszego ciała. Nawet niewielka jego ilość sprawia, że nasz metabolizm działa tak, jak powinien. Oczyszczamy się z tego, co dla nasz szkodliwe. Przyspieszamy procesy trawienne, powodując, że nasz organizm działa najlepiej, jak tylko jest to możliwe.

 

Gdzie więc znajduje się błonnik? W czym go szukać? Na pewno w płatkach owsianych, w migdałach, suszonych morelach lub figach. Znajdziemy go również w marchwi, malinach i jabłkach, a także w pełnoziarnistym pieczywie, otrębach, brązowym ryżu. To, co ważne i o czym należy pamiętać, to wprowadzając błonnik do diety, niezbędne jest jego łączenie z wodą.

 

Błonnik jest idealny na zaparcia. Dodatkowo obniża również cholesterol we krwi i ciśnienie. Stabilizuje poziom cukru i oczywiście ułatwia trawienie, utrzymując przy tym długie uczucie sytości, bo właśnie on wydłuża czas trawienia węglowodanów, które dają nam siłę, energię i chęci do działania każdego dnia.

 

Błonnik jest połączeniem substancji roślinnego pochodzenia. To, co jest w nim szczególne, to fakt, że nie jest trawiony w całości, ale wchłaniany przez organizm. Czy błonnik to odkurzacz? To określenie pasuje do niego idealnie! Wędrując przez układ pokarmowy, wchłania wodę, oczyszcza organizm z metali ciężkich i toksyn, a także wpływa na odpowiednią pracę całego układu pokarmowego.

 

Z pewnością każdy z nas w swojej diecie błonnik posiada, ale jest jego zazwyczaj stanowczo za mało. Zamieńmy pszenne pieczywo na razowe, stosujmy brązowy ryż zamiast białego, a zamiast niezdrowej bułki z tłustą szynką na śniadanie, postawmy na miseczkę płatków z owocami i jogurtem naturalnym. Czasami tak niewiele trzeba, by nasza dieta była odpowiednia, zdrowa, pełnowartościowa i jak najbardziej- właściwa.