Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kawy, a naukowcy i dietetycy nie ustają w sporach - zdrowa, czy nie?

Tradycyjna kawa podnosi ciśnienie, rozszerza naczynia krwionośne, przyspiesza metabolizm i pobudza umysł. Oprócz kofeiny, kawa zawiera też antyoksydanty, które spowalniają starzenie i działają przeciwnowotworowo. Niestety pobudza wydzielanie insuliny przez trzustkę, a pita codziennie wwiększych ilościach uzależnia. Na pewno powinny z niej zrezygnować osoby cierpiące na zapalenie czy wrzody żołądka, choroby jelit oraz nadciśnienie.

Najlepsza jest kawa ziarnista, zmielona tuż przed podaniem i przygotowana np. w kawiarce. Nie polecamy kawy rozpuszczalnej - została poddana długiej obróbce technologicznej i po części utraciła swoje właściwości. Często też wzbogacana jest sztucznymi dodatkami.

Najzdrowszym zamiennikiem kawy tradycyjnej jest kawa zbożowa lub z cykorii - nie zawierają one kofeiny i posiadają więcej zalet zdrowotnych (np. dostarczają błonnik i obniżają poziom cholesterolu).