Czy żywienie ma związek z urodą? Oczywiście, że tak! Dieta w sposób bardzo znaczący wpływa na stan urody. Odpowiednie posiłki powinny dostarczać prawidłowe ilości składników odżywczych, które wpływają na stan skóry, włosów, czy paznokci.

Odpowiednio zadbana cera, zdrowo wyglądające paznokcie i włosy wpływają na postrzeganie urody. Zatem prawidłowe odżywianie się, czyli dostarczanie określonych składników odżywczych, które wpływają na te tkanki ma kluczowe znaczenie.

Składniki odżywcze takie jak witamina A, E, C, PP poprawiają stan skóry, a przez to są bardzo często dostarczane do wielu kosmetyków. Nie należy zapominać, że dostarczanie składników odżywczych powinno być realizowane za pomocą odpowiednio zbilansowanej diety.

Składniki diety takie jak witamina A, E, beta-karoten należą do składników rozpuszczalnych w tłuszczach wiec ich głównym miejscem działania są tkanki, które są bogate w tkankę tłuszczową. Do takich tkanek należy zaliczyć oczywiście skórę. Witamina E ochrania błony komórkowe organizmu, czyli wzmacnia barierę komórek - naszej podstawowej jednostki, z której jesteśmy zbudowani. Osoby niedostarczające witaminy E są bardziej narażone na wpływ promieniowania UV. Promieniowanie to przyspiesza starzenie się skóry.  Gruczoły w naszej skórze wydzielają substancję o charakterze tłuszczowym, która zawiera witaminę E. Substancja ta pokrywa naszą skórę. U osób, u których występuje suchość skóry, również występuje przyspieszone starzenie się cery.

Witamina C jest bardzo ważną dla nas witaminą. Witamina ta sama zwalcza wolne rodniki, a także regeneruje inne związki, które również pomagają walczyć z wolnymi rodnikami.  Witamina C stymuluję odbudowę ceramidów skóry, wpływa na regenerację naskórka. Witamina ta pobudza syntezę kolagenu w skórze, więc jest bardzo ważna żeby cieszyć się gładką cerą.

Witamina A wpływa w sposób ochronny w stosunku do promieni słonecznych jak i stymuluje powstawanie kolagenu. Witamina ta odgrywa znaczącą rolę w powstawaniu nowych komórek. Osoby, które mają tendencję do przebywania na słońcu, powinny zadbać o właściwą podaż witaminy A i jej prowitaminy, czyli beta-karotenu.

Białko i aminokwasy wpływają wiele cech organizmu. Białko obecne w strukturach skóry wpływa na właściwą zawartość wody w organizmie. Dostarczanie w żywności odpowiedniej zawartości aminokwasów stymuluje do syntezy kolagenu i elastyny.  Odpowiednia synteza tych białek sprzyja niwelowaniu zamaszek i wygładzeniu skóry. Witamina PP przeciwdziała przebarwieniom się skóry, wpływa na wygładzanie zmarszczek.

Wśród składników bioaktywnych dostępnych w żywności należy zaliczyć izoflawonoidy. Związki te występują głównie w soi, mają niezwykle korzystny wpływ na stan urody. Izoflawonoidy wykazują działanie ochronne w stosunku wolnych rodników, stymulują produkcję kolagenu. Lecz przede wszystkim izoflawony sojowe są znane z obniżania ryzyka zachorowania na nowotwory hormon zależne.

Spożywanie odpowiednie ilości i jakości tłuszczu wpływa na stan skóry. Głównym źródłem tłuszczu w diecie powinny być przede wszystkim produkty roślinne, które są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Składniki mineralne takie jak: magnez, żelazo, cynk, mangan, selen, wpływają na prawidłowe nawilżenie skóry. Składniki te pobudzają wzrost paznokci, poprawiają kondycję skóry, przeciwdziałają się jej starzeniu.

Woda jest fundamentalnym składnikiem naszego organizmu. Jej ilość w organizmie nie jest bez znaczenia na wygląd naszej skóry. Jej odpowiednia ilość warunkuje odpowiednią gładkość i jędrność.

Zatem ilość i proporcje składników, które dostarczamy w codziennej diecie w znaczący sposób wpływa na stan urody.