Czy są wśród nas osoby na diecie bezglutenowej?

Polega ona na wyeliminowaniu z diety białka roślinnego znajdującego się w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Stosują m.in. Gwyneth Paltrow i Madonna. Choć została opracowana z myślą o osobach uczulonych na gluten i chorych na celiakię, poleca ją wiele zdrowych osób. Dlaczego? Dieta ta poprawia samopoczucie i ułatwia zrzucenie kilku nadprogramowych kilogramów. ;)

W diecie bezglutenowej możemy sięgać po produkty m.in. z mąki kukurydzianej, ryżowej, gryczanej, sojowej, prosa i komosy ryżowej. Aby w diecie nie zabrakło cynku i witamin z grupy B, warto pamiętać o orzechach, kaszy jaglanej, soczewicy i pestkach dyni.

Niektóre produkty nie zawierają glutenu, ale mogą być nim "zanieczyszczone". Dlatego aby mieć pewność, że dany produkt nie zawiera tej odmiany białka, należy sprawdzić czy na opakowaniu znajduje się symbol przekreślonego kłosa.