Stres towarzyszy nam każdego dnia. Jednak zdarzają się sytuacje w naszym życiu, kiedy tego stresu jest znacznie więcej. Badania pokazują, że najczęściej stresujemy się pracą, a zaraz po niej naszymi finansami oraz zdrowiem. Stres stanowi biologiczną odpowiedź naszego organizmu na wymagania, jakie sobie stawiamy lub jakie stawia nam świat.

Podczas stresu w naszym organizmie zachodzi wiele reakcji tj. znaczne przyspieszenie akcji serca, zwiększenie poziomu cukru we krwi, wzrost ciśnienia, produkowane są wolne rodniki. Reakcje te często powtarzane mogą doprowadzić nas do wielu nieprzyjemnych konsekwencji w postaci chorób.

Jak więc sobie pomóc? Jak złagodzić skutki długotrwałego stresu? Odpowiedź jest prosta: stosując odpowiednią dietę. Taką, która zapewni nam odpowiednie składniki podnoszące poziom hormonu szczęścia, czyli serotoniny i zwiększy naszą odporność. A jednocześnie obniży poziom hormonu stresu, czyli kortyzolu.

Hormony stresu



Stres to nie tylko emocje, jakby się mogło na pierwszy rzut oka wydawać. Jest on także dla organizmu nadmiernym wysiłkiem fizycznym stymulującym wydzielanie dwóch hormonów stresu: adrenaliny oraz kortyzolu. Organizm odczytuje to jako sytuację zagrożenia, przez co przejściowo wzrasta nasza wydolność fizyczna, umysłowa oraz jesteśmy mniej wrażliwi na ból. Jednak jeśli jesteśmy w stresie praktycznie stale, to nasz organizm traci swoje zdolności do tego, aby nas przed nim bronić. A my zaczynamy czuć wyczerpanie i permanentne zmęczenie. Dodatkowo tzw. stres oksydacyjny zwany inaczej stresem tlenowym powoduje nadmierne powstawanie wolnych rodników, co może powodować miażdżyce, raka oraz przyczynia się do przedwczesnego starzenia.

Jak dietą można wpłynąć na stres?



Na szczęście komponując nasz codzienny jadłospis, możemy zadbać o to, by zawierał on składniki łagodzące skutki stresu, poprawiające nie tylko nasze samopoczucie, ale i zdrowie nadszarpnięte nerwami.

Optymalna dieta antystresowa:

  • wspomaga układ nerwowy,
  • łagodzi objawy lęku oraz niepokoju,
  • zmniejsza poziom kortyzolu oraz adrenaliny,
  • znacząco podnosi poziom serotoniny – która nas uspokaja i działa antydepresyjnie,
  • obniża ciśnienie naszej krwi,
  • wspomaga układ odpornościowy,
  • wpływa na ogólne rozluźnienie mięśni.


Składniki antystresowe i ich źródła



Wiemy, już jak powinna działać dieta na stres. Przyjrzyjmy się więc teraz temu, jakich składników potrzebujemy, aby takie efekty osiągnąć? No i najważniejsze – gdzie je znaleźć?

Witamina B

Każda z grupy witamin B będzie skutecznie wzmacniać nasz układ nerwowy. Dlatego tak ważne jest, by nigdy nie brakowało ich w naszej diecie. Witamina B1 wpływa na regularny wzrost komórek nerwowych, ponadto wycisza i skutecznie zapobiega depresji oraz jej nawrotom. Znajdziemy ją w pestkach słonecznika, fasoli oraz wszelkiego rodzaju kaszach. Witamina B2 doda nam tak potrzebnej w stresie energii. Jej źródłem są brokuły, awokado, kapusta oraz razowe pieczywo. Witamina B6 bierze czynny udział w syntezie serotoniny, przez co łagodzi stany lękowe, wspomaga też wchłanianie magnezu. Szukajmy jej w rybach, wołowinie oraz drobiu.

Magnez

Stabilizuje pracę mózgu oraz całego układu nerwowego. To dzięki niemu myślimy szybko oraz sprawnie łączymy fakty. Poprawia naszą pamięć oraz uspokaja myśli. Jego bogatym źródłem są orzechy, szpinak, groch, banany, zielone warzywa, produkty zbożowe, żółty ser, czekolada. Magnez zdecydowanie najlepiej wchłania się w towarzystwie witaminy B6 oraz wapnia.

Wapń

Kiedy w naszym organizmie brakuje wapnia, nasze komórki nerwowe są nadwrażliwe. Wapń reguluje nerwy i sprawia, że jesteśmy odporni na stres. Wpływa także na poziom żeńskich hormonów, co przekłada się na kobiece samopoczucie i stan psychiczny. Możemy zaburzyć jego przyswajanie, jeśli spożywamy zbyt dużo białka, kofeiny oraz alkoholu. Gdzie znajdziemy wapń? W mleku, nabiale, serach ponadto w sardynkach, fasoli, soi oraz brokułach.

Flawonoidy

To one nadają roślinom piękny kolor. One także chronią nasze komórki przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Wykazują wpływ zarówno na nasz obwodowy, jak i ośrodkowy układ nerwowy. Najwięcej flawonoidów znajdziemy w świeżych warzywach oraz owocach. Szukajmy ich w ogórkach, papryce, selerze naciowym, cykorii, kapuście, cebuli, winogronach, bananach, pomarańczach, grejpfrutach, mandarynkach oraz naszych poczciwych jabłkach.

Cynk

Dzięki niemu produkowane są ważne dla naszego zdrowia enzymy oraz hormony, w tym także te, które kontrolują nasz układ nerwowy. Wzmacnia system nerwowy, przez co pomaga nam radzić sobie w sytuacjach stresowych, wpływając także na czynność mózgu. Źródłem cynku są wszelkiego owoce morza, chude mięso drobiowe, podroby, kiełki pszenicy, groch, fasola, chleb pszenny oraz pełnoziarnisty.

Tryptofan

Pod tą obco brzmiącą dla większości z nas nazwą kryje się aminokwas niezbędny do produkcji neuroprzekaźników: melatoniny oraz serotoniny. Pełnią one niezwykle ważną funkcję w kontroli naszego nastroju oraz spokojnym śnie. Organizm ludzki sam nie potrafi wytworzyć tryptofanu. Dlatego konieczne jest dostarczanie go w odpowiedniej ilości wraz z pożywieniem. Znajdziemy go w rybach morskich (najwięcej jest go w halibucie) orzechach, pestkach dyni oraz słonecznika, jajkach, bananach, awokado, mleku, serach różnego rodzaju, kiełkach soi, kakao, fasoli, płatkach śniadaniowych oraz chudym mięsie.

Węglowodany złożone

Dzięki ich stopniowemu uwalnianiu do krwi organizm jest w stanie utrzymać optymalne stężenie glukozy. A to w konsekwencji sprawia, że nasz mózg produkuje niezbędną ilość serotoniny, która znacząco poprawia nam nastrój i uspokaja skołatane nerwy. Bogactwo węglowodanów złożonych znajdziemy we wszelkiego rodzaju produktach pełnoziarnistych oraz ziemniakach i fasoli.

Inne skuteczne sposoby zwalczania stresu



Oprócz urozmaiconej diety bogatej w składniki pomagające zwalczyć przykre skutki stresu możemy pomóc sobie także innymi sposobami:
  • aktywność fizyczna wybierzmy sport, który sprawia nam radość i uprawiajmy go regularnie


  • joga, ćwiczenia relaksacyjne oraz oddechowe pomogą nam skutecznie się wyciszyć, obniżyć poziom napięcia, oraz lęku towarzyszący permanentnemu stresowi


  • napary z ziół rumianek, mięta, melisa, żeń-szeń, waleriana czy lukrecja pozwolą nam uspokoić myśli


  • leki uspokajające ale tylko te na bazie wyciągów z ziół, im mniej chemii w naszym życiu tym dla nas lepiej


  • rzucenie palenia oraz ograniczenie alkoholu


  • ograniczenie kawy kofeina może niestety potęgować niepokój towarzyszący sytuacjom stresowym, powodować bezsenność, oraz kołatanie serca, a wypijana w dużych ilościach wypłukuje magnez z naszego organizmu co skutkować może nasileniem stresu oraz bolesnymi skurczami, które nawiedzają nas szczególnie nocą


  • stosowanie probiotyków zarówno tych naturalnych jak cebula oraz czosnek, jak i tych w postaci preparatów, które możemy znaleźć w aptekach, przyczynią się one skutecznie do wzmocnienia nadszarpniętej stresem odporności.