Na czas diety nie chcecie rezygnować z imprez?

Przygotujcie zatem dietetyczne dania i przekąski. Dzisiaj mamy dla Was przepis na chipsy z jarmużu.

Przygotujcie: - ok. 200 g jarmużu, - 2 łyżki oliwy z oliwek, - ząbek czosnku, - przyprawy: sól, pieprz czarny, cynamon, czerwona słodka papryka.

Oliwę mieszamy z przyprawami i czosnkiem przecisniętym przez praskę. Jarmuż myjemy, dokładnie osuszamy np. za pomocą bawełnianej ściereczki, a nastepnie odrywamy twarde łodygi i rwiemy na małe części.

Do liści jarmużu dodajemy dressing, całość dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem i układamy na niej liście jarmużu - tak, aby nie nachodziły na siebie (dzięki temu będą bardziej chrupiące). Pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 150°C, sprawdzając co jakiś czas, czy chipsy są już gotowe.

Po upieczeniu, chipsy przekładamy do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Smacznego!