Dlaczego bardziej smakuje nam danie z restauracji, niż to, które sami szybko przygotujemy? Dlaczego dużo bardziej odpowiadają naszym kubkom smakowym dania przygotowane z najwyższą starannością, niż te, które przygotowujemy w kilka chwil, żeby tylko jak najszybciej zaspokoić głód? Podstawą jest estetyka na talerzu, a więc to, w jaki sposób konkretne danie na naszym talerzu podajemy! Zdecydowanie lepiej smakować będzie nam coś, co prezentuje się wyśmienicie, niż coś, co rzucimy od niechcenia na talerz, żeby tylko szybko to skonsumować.

 

* * *

 

Nie trzeba być kucharzem pracującym w pięciogwiazdkowym hotelu, nie trzeba być znawcą kulinarnym, czy cukiernikiem z dwudziestoletnim doświadczeniem, by przygotowywane dania miały smak, były pięknie podane i by spełniały oczekiwania najbardziej nawet wymagających smakoszy. Jeśli włożymy trochę serca w to, co robimy i zadbamy o ten efekt estetyczny, dajemy Wam 100% gwarancję, że każde zaserwowane przez Was danie będzie smaczne, wyjątkowe i co najważniejsze- zapewni doznania kubkom smakowym, jakich nawet nie będzie sposobu opisać słowami.

 

Estetyka na talerzu to niekoniecznie przepych i dokładność, jak w szwajcarskim zegarku. Talerz z pięknie prezentującą się potrawą, to szaleństwo, elegancja, oryginalność. Oczywiście w zależności od tego, dla kogo takie danie serwujemy, tak też powinno ono wyglądać. Inaczej bowiem podany kolację, na którą zapraszamy znajomych, a inaczej, jeśli naszym gościem jest szef naszej firmy. W każdym jednak przypadku priorytetem jest estetyka, minimalizm, czystość i oczywiście chęć jak najszybszego skonsumowania podanego przez nas dania.

 

Jeśli patrząc, czujemy, że nasze kubki smakowe szaleją, to bez wątpienia efekt estetyczny na talerzu jest. Jeśli nie smakując jeszcze wiemy, że coś jest wyśmienite, to podaliśmy to najlepiej jak tylko jest to możliwe. Pamiętajmy- jedzenie to nie tylko zaspokojenie głodu, ale to również przyjemność, o którą z każdym nowym posiłkiem powinniśmy w pełni i jak najlepiej zadbać.