W grudniu poranki bywają chłodne, dlatego na rozgrzewkę proponujemy gęstą zupę jabłkową.

► Przygotujcie: - 2 duże jabłka, - 150 ml wody - 100 ml mleka (może być roślinne), - 1 łyżkę mąki z pełnego przemiału, - 1 łyżeczkę cynamonu, - kilka goździków, - miód, cukier z brzozy lub stewię.

Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Następnie przekładamy do rondla, zalewamy wodą i dodajemy goździki. Owoce gotujemy, aż rozmiękną na papkę. Potem wyjmujemy goździki i miksujemy rozgotowane jabłka blenderem. Zimne mleko przelewamy do szklanki, dodajemy cynamon oraz mąkę, mieszamy i wlewamy do rondla. Wszystko razem musimy zagotować, a na koniec dosładzamy wedle upodobań. 


Taką zupę można np. podawać z makaronem pełnoziarnistym.

Smacznego!