Jak komponować posiłki przed i po treningu?

Przed treningiem najlepszym połączeniem będą zapewniające energię węglowodany i budujące mięśnie białka.

Jedzenie powinno być lekkie i nie powodujące wzdęć, aby nie ciążyło nam na żołądku w trakcie wysiłku. Ważne, aby posiłek miał niski indeks glikemiczny, co zapewni równomierne, stopniowe uwalnianie energii przez cały trening.


W czasie wysiłku nasz organizm zużyje dużo energii, a wraz z potem usunie wiele składników mineralnych takich jak sód, wapń i magnez - trzeba to wszystko uzupełnić! 30-45 minut po treningu można zjeść owoc - idealny będzie banan.

Natomiast po 1-1,5h należy spożyć pełnowartościowy posiłek. Powinien składać się przede wszystkim z białek i węglowodanów. Polecamy białko w postaci białego mięsa gotowanego lub grillowanego i węglowodany takie jak np. kasza gryczana czy pęczak. Do tego warzywa, które uzupełnią składniki mineralne - np. pomidor, papryka czerwona, szpinak i jarmuż. Dzięki tak skomponowanemu posiłkowi odbudujemy zapasy glikogenu.