Dbacie o wysoką ilość białka w codziennej diecie? A może jesteście wegetarianami? W takim razie wypróbujcie poniższy przepis na kotleciki z ciecierzycy.

Potrzebujecie: - 1 szklankę ciecierzycy, - białko z jajka, - jedną cebulę, - 2 ząbki czosnku, - świeżą natkę pietruszki, - sól, pieprz czarny, paprykę ostrą, lubczyk, kminek, - czerwone curry w proszku bez cukru, - odrobinę sosu sojowego bez cukru.

Ciecierzycę opłukujemy, zalewamy zimą wodą i zostawiamy do napęcznienia na ok. 9 godz. Następnie odsączamy ją z wody i blendujemy razem ze wszystkimi składnikami. Formujemy niewielkie kotleciki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 185°C z termoobiegiem po 17 minut z każdej ze stron na jasnozłoty kolor. Podajemy z ulubioną sałatką i sosem jogurtowo-czosnkowym.


Smacznego!