Czy znacie kogoś, kto nie lubi Nutelli? No właśnie... Niestety, zawiera sporo cukru i niezdrowych tłuszczów. Dlatego przygotowaliśmy dla Was przepis na jej zdrowszą wersję.

Przygotujcie: - 300 g orzechów laskowych, - 5 łyżek ciemnego kakao, - pół dojrzałego awokado, - 5 łyżek miodu lub syropu z agawy, - ¾ szklanki mleka.


Orzechy podpiekamy w temperaturze 200°C przez ok. 13 minut. Po ostudzeniu ściągamy z nich skórki za pomocą papierowego ręcznika lub ściereczki, ponieważ nadałyby kremowi gorzkiego smaku. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Blendujemy bardzo ostrożnie z małą ilością mleka, po czym dodajemy resztę składników i miksujemy aż do uzyskania w miarę gładkiej masy. Następnie przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.

Smacznego!