Izomery kwasów tłuszczowych trans pod kątem swojego działania przypominają właściwości nasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tych kwasów tłuszczowych, które w dużych ilościach występują w tłuszczach stałych i nie są dla nas korzystne. Utwardzane oleje ze względu na swoje cechy, a także i cenę są szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym, piekarnictwie. W żywności kwasy tłuszczowe trans występują głównie w produktach smażonych w głębokim tłuszczu, produktach cukierniczych, krakersach czy margarynach.

Kwasy tłuszczowe trans naturalnie występują w produktach mlecznych, wołowinie, Ich ilość w tych produktach wacha się w zakresie od jednego do ośmiu procent. Kwasy tłuszczowe trans z produktów mlecznych dostarczają niewiele, ponieważ tylko 0,5% energii z całodziennej racji pokarmowej. Należy również pamiętać, że w produktach mlecznych wołowinie występują bardzo korzystne kwasy tłuszczowe CLA.

Spożywanie znacznych ilości kwasów tłuszczowych trans i nasyconych kwasów tłuszczowych podwyższa poziom lipidów we krwi. Szkodliwe kwasy tłuszczowe trans wbudowywane są w miejsce kwasów tłuszczowych o konfiguracji cis, co wpływa na zmiany w funkcjonowaniu błon komórkowych. Takie parametry krwi jak miażdzycogenne lipoproteiny LDL ulegają podwyższeniu. Cholesterol HDL transportuje związki o charakterze tłuszczowym z naczyń krwionośnych do wątroby, więc jest dla nas korzystny. Pokarmy, które obfitują w kwasy tłuszczowe trans zmniejszają poziom „dobrego cholesterolu” HDL.

Istnieją wyniki badań wskazujące, iż kwasy tłuszczowe trans przyczyniają się do powstawania w całym organizmie stanu zapalnego. Obecność tego stanu przyczynia się do powstawania miażdżycy, cukrzycy, niewydolności serca. Podwyższone stężenie kwasów tłuszczowych trans przyczynia się również do wyższego wskaźnika BMI, a wiec te kwasy tłuszczowe przyczyniają się do nadwagi i otyłości.

Zawartość kwasów tłuszczowych trans w diecie nie powinna przekraczać więcej niż 1% energii, którą dostarczamy w przeciągu dnia. Producenci żywności są zobowiązani do poinformowania konsumentów o zawartości kwasów tłuszczowych trans w produkowanych wyrobach.

Konsumenci ceniący swoje zdrowie powinni unikać produktów z dużą ilością kwasów tłuszczowych trans, czyli fast food’ów, dużej ilości produktów cukierniczych, margaryn. Nawet niewielki wzrost ilości kwasów tłuszczowych trans w diecie może zwiększać ryzyko niekorzystnych zmian. Bardzo dobrym rozwiązaniem będzie ograniczenie produktów, które zawierają kwasy tłuszczowe trans na korzyść produktów bogatych w kwasy omega-3, czyli ryb morskich, orzechów włoskich, produktów z wiesiołka.