Macie ochotę na sernik do popołudniowej kawy?

Zapraszamy do wypróbowania naszej fit wersji tego popularnego deseru!

Przygotujcie: - 1 kg chudego sera twarogowego (zmielonego), - pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego o niewielkiej zawartości tłuszczu, - 3 łyżki mąki ziemniaczanej, - 4 jajka, - 1 białko, - 3 łyżki ksylitolu lub stewie, - 100 g posiekanych migdałów, - ziarenka z laski wanilii, - skórka starta z połowy sparzonej cytryny, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Twaróg, żółtka, mąkę ziemniaczaną, jogurt, ksylitol (lub stewie) i krojone migdały miksujemy w misce aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy pokrojone migdały. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z pozostałą masą.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i przykrywamy folią aluminiową. Następnie wkładamy tortownicę do brytfanny. Czas na przygotowanie kąpieli wodnej - na brytfannę wlewamy gorąca wodę, mniej więcej do połowy wysokości. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 i pieczemy przez 60-70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na kolejne 15-20 min.

Po ostudzeniu sernik można udekorować płatkami migdałów lub ulubionymi owocami.

Smacznego! :-)