Sprawdź przepis na pasztet warzywny od Eatzone!


Składniki na jedną keksówkę o wymiarach około 30x12 cm:


  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / około 3/4 suchej szklanki kaszy
  • 1 szklanka orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por, tylko biała część
  • 2 laski selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki ulubionych ziół
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i czarny pieprz

Pora pokroić na cienkie plasterki, na dnie dużego garnka rozgrzać olej, smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie miękki. Marchewki i pietruszki obrać i zetrzeć na tarce, seler naciowy pokroić w cienką kostkę, a czosnek posiekać. 

Dodać przygotowane warzywa, czosnek i dusić na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. 

Warzywa przełożyć do miski, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej oraz pozostałe przyprawy i zmielić wszystko na gładką masę. 

Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i piec przez 30-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. 

Kroić ostudzony.

Życzymy smacznego!