Wegańskie leczo to bardzo dobry pomysł na lekką kolację. Spróbujcie naszego przepisu!

Składniki na 2 porcje: - 3 marchewki, - 2 czerwone papryki, - 2-3 pomidory, - jedna średnia cukinia, - jedna cebula, - 2 ząbki czosnku, - łyżeczka szczypiorku, - łyżeczka koncentratu pomidorowego, - przyprawy: sól, pieprz czarny, słodka papryka, chilli, liść laurowy, ziele angielskie, - olej rzepakowy.

Marchewki trzemy na tarce o grubych oczkach i dusimy w garnku z dodatkiem 1/4 szklanki wody. Następnie wsypujemy pokrojoną paprykę, cukinię oraz pomidory bez skórki (w celu jej pozbycia, należy sparzyć warzywa wrzątkiem). Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach przekładamy je do leczo wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Dusimy, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a na koniec doprawiamy i dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego. W razie potrzeby możemy dolać wody.

Po wyłożeniu na talerz posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego!