Lubicie słodkie placuszki? Jeśli przygotujecie je z mąki pełnoziarnistej i twarogu, to śmiało możecie je spałaszować przed treningiem na siłowni.

Potrzebujecie: - 100 g sera białego chudego, - białko jajka, - 3 łyżki mleka chudego, - 3 łyżki mąki pszennej graham, - 1,5 łyżeczki cukru z brzozy (ksylitolu) lub miód, - szczyptę soli.


Białko ubijamy na sztywno, aby placuszki były bardziej puszyste. Twaróg rozdrabniamy widelcem, łączymy z ksylitolem lub miodem, solą, mąką i mlekiem. Na końcu dodajemy ubite białko jajka.

Lekko rozgrzewamy patelnię ceramiczną, następnie smarujemy ją wacikiem nasączonym olejem kokosowym lub rzepakowym. Dużą łyżką nakładamy porcje na placuszki i smażymy po obu stonach. Pamiętaj, aby smażyć pod przykryciem - w takim zaparowanym, wilgotnym "środowisku" nie ma problemów z podważeniem placków i przerzuceniem ich na drugą stronę.

 

Smacznego!