Natura nie bez powodu stworzyła cztery pory roku, a każdą z nich wyposażyła w inne zdrowe produkty roślinne. Warzywa i owoce powinniśmy jeść w ich naturalnym sezonie. Czyli inaczej mówiąc w czasie kiedy naturalnie dojrzewają. Warto też wybierać te, które rosną blisko nas, ponieważ wtedy mamy pewność, że nie zostały naszpikowane niezdrową chemią, która ma za zadanie przygotować je do wielodniowych transportów. Im krótszą drogę pokonują do nas, tym lepiej. Sezonowe owoce oraz warzywa są zdrowsze i znacznie smaczniejsze od tych, które są dostępne cały rok i wyhodowane w sztucznie stworzonych warunkach z pomocą chemicznych wspomagaczy.

Najlepsze te świeże

Starajmy się kupować jak najświeższe produkty roślinne i spożywać je w jak najmniej przetworzonej formie. Dlaczego? Ponieważ zawarte w nich witaminy są dość nietrwałe i znikają, jeśli będziemy przechowywać je zbyt długo lub poddawać długiej i skomplikowanej obróbce przed spożyciem. Zwracajmy także uwagę na to, by nie kupować sztuk przejrzałych, które nie nadają się do przechowywania i szybko ulegną zepsuciu.

Kupujesz sezonowo – oszczędzasz pieniądze

Kupowanie warzyw i owoców w sezonie jest znacznie bardziej ekonomiczne niż kupowanie ich przez cały rok. Produkty możesz przecież zamrozić, kiedy są w masowej sprzedaży i cieszyć się nimi w czasie kiedy nie ma ich na rynku, nie tracąc nic z ich wartości odżywczych. Warto też w sezonie robić przetwory, przeciery oraz kiszonki. Dzięki temu przez cały rok możesz jeść zdrowo, smacznie i ekonomicznie.

Wiosna

Stragany cieszą oczy dużą ilością kolorowych nowalijek. Nic tylko próbować. Jednak nie spieszmy się z tym zanadto. Często rozwój tych pierwszych warzyw jest sztucznie przyspieszany i przez to nie są one zdrowe. Kupujmy nowalijki tylko z pewnego źródła oraz wtedy kiedy już są w dużej ilości na ryneczkach i targach, da nam to większą pewność, że są naprawdę zdrowe.

Wiosenne warzywa oraz owoce:

  • botwina,
  • szczypiorek,
  • zielona sałata,
  • ogórki świeże,
  • zielony groszek,
  • kalarepa,
  • kalafior,
  • rzodkiewka,
  • szparagi,
  • agrest,
  • maliny,
  • czereśnie,
  • rabarbar,
  • jabłka,
  • truskawki (przełom wiosny i lata)

Lato

Daje nam niesamowitą obfitość świeżych warzyw i owoców, z której należy korzystać np. robiąc mrożonki oraz przetwory na zimę. Latem produkty roślinne są najsmaczniejsze, bo dojrzałe w pełnym słońcu. Jest to także doskonały okres na zmiany w sposobie żywienia oraz rozpoczęcie diet redukujących masę ciała.

Letnie owoce i warzywa:

  • bakłażan,
  • botwinka,
  • bób,
  • brokuły,
  • cebula dymka,
  • fasolka szparagowa,
  • kalafior,
  • pomidory,
  • kalarepka,
  • marchew,
  • papryka,
  • ogórek,
  • por,
  • rukola,
  • rzodkiewka,
  • arbuz,
  • brzoskwinie,
  • czarna i czerwona porzeczka,
  • jabłka,
  • jagody,
  • jeżyny,
  • maliny,
  • melon,
  • morele,
  • rabarbar.

Jesień

To czas zbiorów wielu bardzo cenionych warzyw oraz owoców, które będziemy potem przechowywać. To także czas na wszelkiego rodzaju warzywa dyniowate oraz grzyby.

Jesienne warzywa i owoce:

  • dynia,
  • patison,
  • kabaczek,
  • cukinia,
  • bakłażan,
  • papryka,
  • kalafior,
  • buraki,
  • szpinak,
  • brukselka,
  • jabłka,
  • gruszki,
  • śliwki,
  • żurawina,
  • jeżyny,
  • maliny,
  • winogrona,
  • grzyby.

Zima.

To czas, kiedy w naszym otoczeniu mamy najmniejszą ilość świeżych warzyw oraz owoców. Jednocześnie jest to okres, kiedy potrzebujemy energii, podniesienia odporności i witaminy C. Możemy oczywiście korzystać z warzyw oraz owoców, które są łatwe do przechowywania. Możemy też postawić na mrożonki. Mają one większą ilość wartości odżywczych niż te, które zimą są dostępne w sklepach. Jeśli latem zrobiliśmy przetwory, to właśnie teraz z nich skorzystamy. W okresie zimowym możemy urozmaicać swoją dietę w owoce i warzywa, które naturalnie nie rosną w naszym kraju takie jak owoce cytrusowe lub banany.

Owoce i warzywa polecane zimą:

  • brokuły,
  • brukselka,
  • buraki,
  • cykoria,
  • dynia,
  • fenkuł,
  • jarmuż,
  • marchew,
  • pasternak,
  • korzeń pietruszki,
  • por,
  • roszponka,
  • rzepa,
  • szpinak,
  • topinambur,
  • ananas,
  • banan,
  • cytryna,
  • daktyle,
  • gruszki,
  • jabłka,
  • kiwi,
  • klementynki,
  • mandarynki,
  • mango,
  • pomarańcze,
  • pomelo.

Zdrowe przez cały rok.

Na zakończenie należy także wspomnieć, że istnieje grupa warzyw oraz owoców, które można uznać za zdrowe przez cały rok. Dzieje się tak dlatego, że nie szkodzi im przechowywanie i długo zachowują swoje wartości odżywcze. Należą do nich:
  • ziemniaki,
  • marchew,
  • boćwina w odmianie mangold,
  • por,
  • korzeń pietruszki,
  • cebula,
  • seler,
  • fasola,
  • kapusta,
  • jabłka,
  • gruszki