Uczulenie na ryby i skorupiaki – jak zbilansować dietę?

Z roku na rok ryb i owoców morza jemy coraz więcej. To doskonała informacja. Jednak wraz ze wzrostem spożycia rośnie ilość osób, która jest na nie uczulona. Szacuje się, że alergia ta dotyka około 4-6% dzieci oraz około 2% osób dorosłych. Co ciekawe najczęściej się z tego uczulenia nie wyrasta tylko towarzyszy nam ono przez całe życie. Około 50% osób z alergią na ryby jest uczulona na wszystkie gatunki ryb, druga połowa tylko na jeden gatunek. Uczulenie może wystąpić w każdym momencie życia.

Ryby

Alergeny ryb są termostabilne, co oznacza, że nic nie pomoże to, jeśli rybę ugotujemy czy usmażymy. Gdy mamy alergię to objawy wyzwoli zarówno ryba surowa, jak i przetworzona.

Dodatkowo warto pamiętać, że także rybia żelatyna w popularnych produktach z kolagenem może nadal uczulać. Nabiera to szczególnego znaczenia wobec faktu, że rybiej żelatyny używa się powszechnie do produkcji szczepionek. Także mączka rybna zawarta w wielu produktach spożywczych może wywołać u nas niepożądane reakcje. U osób uczulonych na ryby może wystąpić także alergia na kawior i to zarówno ten naturalny, jak i sztuczny, który często ma w składzie białka owoców morza.
Najczęściej uczula dorsz, który ma w sobie aż 30 antygenów.
Ponadto często uczulają także:
  • szprota,
  • śledź,
  • tuńczyk,
  • węgorz,
  • karp,
  • łosoś,
  • okoń.

Owoce morza.

Oprócz ryb często uczulają nas także inne owoce morza, coraz popularniejsze w naszym kraju.

Skorupiaki posiadają w swoim mięsie alergeny, które wytrzymują nawet bardzo wysokie temperatury. Często uczulenie może pojawić się na sam zapach gotujących się skorupiaków. Najczęściej uczulające nas skorupiaki to:
  • homary,
  • kraby,
  • raki,
  • langusty,
Mięczaki dość rzadko wywołują alergię, jednak jeśli już wystąpi, to najczęściej jest ona bardzo silna i wręcz zagraża życiu. Uczulają nas np.
  • małże,
  • ostrygi,
  • kalmary,
  • ślimaki,
  • ośmiornice

Objawy alergii na ryby oraz owoce morza.

U osób uczulonych mogą wystąpić objawy alergiczne ze strony trzech różnych narządów, najczęściej występują one jednocześnie:

1. Przewód pokarmowy nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunki, swędzenie w obrębie jamy ustnej, obrzęk jamy ustnej.

2. Skóra pokrzywka, obrzęk oraz swędzenie skóry

3. Układ oddechowy duszność astmatyczna, ucisk w klatce piersiowej, katar, łzawienie z oczu
W skrajnych przypadkach może dojść do wstrząsu anafilaktycznego – czasem nawet podczas wykonywania testów skórnych, ponieważ alergeny rybie są niezwykle silne.

Jeśli nie ryby to co?

Co więc jeść, jeśli mamy alergię na ryby i owoce morza, a nie chcemy nabawić się niedoborów cennych pierwiastków w nich zawartych tj. kwasy tłuszczowe omega 3, jod czy witamina D?

Dieta osoby uczulonej na ryby powinna być obfita w zamienniki takie jak:

  • wartościowe i coraz bardziej popularne nasiona szałwii hiszpańskiej (chia),
  • siemię lniane,
  • orzechy włoskie oraz inne orzechy,
  • oleje roślinne,
  • różnego rodzaju pestki,
  • migdały,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • owoce.
Czasem niezbędna jest także suplementacja preparatami dostępnymi w aptekach. Ważne jest jednak aby zwracać uwagę czy suplementy te nie są wyprodukowane z ryb.

dieta-dla-uczulonych-na ryby