Wielu z nas słyszy o indeksie glikemicznym i zastanawia się jaki on ma wpływ na tracenie zbędnych kilogramów. Czy powinniśmy zwracać na niego uwagę ? Jak mocno wpływa na skuteczność diety?

Indeks glikemiczny jest to wzrost poziomu glukozy po podaniu określonej ilości węglowodanów np.: w postaci żywności i porównaniu go z krzywą wzrostu glukozy we krwi po podaniu czystej glukozy. Indeks glikemiczny może wahać się w zakresie od 0 do 100. Czym niższa jest wartość indeksu glikemicznego tym mniejszy wzrost stężenia glukozy we krwi i na odwrót, czym wyższa jest wartość indeksu glikemicznego tym również wyższe jest stężenie glukozy we krwi po spożyciu takiego pokarmu.

Produkty spożywcze, które zawierają dużą ilość glukozy w formie łatwo przyswajalnej, czyli np.: cukierki, cukier mają wysoki indeks glikemiczny ok. 80. Natomiast produkty, w których głównie występują węglowodany złożone między innymi w płatkach owsianych, pieczywie pełnoziarnistym indeks glikemiczny wacha się w granicach 40-60.  Jedną z ciekawostek jest to, że fruktoza, czyli cukier owocowy, który jest słodszy od sacharozy, czyli popularnego cukru ma niski indeks glikemiczny. Dzieje się tak, dlatego iż fruktoza, która jest wchłaniana do przez przewód pokarmowy, musi być przetransportowana do wątroby, a tam zamieniona na glukozę. Ta rozpiętość czasowa od spożycia do przekształcenia w glukozę powoduje, że fruktoza odznacza się bardzo niskim współczynnikiem indeksu glikemicznego.

Produkty, które nie powodują gwałtownego zrostu glukozy we krwi zbudowane są w węglowodanów złożonych. Najczęściej jest to pofragmentowana skrobia. Trawienie ich na podwyższa wartość indeksu glikemicznego, zatem produkty nieprzetworzone z tego samego surowca mają niższy wskaźnik indeksu glikemicznego.

Czy indeks glikemiczny jest niski, średni, czy wysoki wpływa znacznie większa ilość czynników, wśród nich są czynniki związane z organizmem człowieka jak z samą żywnością.

Na indeks glikemiczny spożywanego pokarmu wpływa to, co jedliśmy wcześniej, to, co jemy aktualnie razem z innymi pokarmami. Również forma pokarmu nie jest bez znaczenia. Węglowodany z napojów, są szybciej wchłaniane niż z pokarmów stałych. Obecność w pokarmie tłuszczy, czy błonnika również zmniejsza wartość indeksu glikemicznego. Tłuszcz i błonnik wydłużają przyswajanie glukozy, a przez to pokarmy ze znaczącym ich udziałem mają niską wartość indeksu glikemicznego.

Indeks glikemiczny może nam posłużyć do osiągnięcia określonych celów żywieniowych. Po treningu korzystnie jest spożyć pokarm o wysokim indeksie glikemicznym, gdyż pozwala to uzupełnić zapasy glikogenu – węglowodanów zapasowych dla mięśni.

Ciągłe, szybkie podwyższanie stężenia glukozy we krwi, a przez to i insuliny nie idzie na zdrowie. Wysoki poziom glukozy determinuje wytwarzanie się insuliny – hormonu, który ma za zadanie stymulowanie wchłaniania glukozy go komórek. Gdy komórki organizmu są przyzwyczajone do stale podwyższonej ilości insuliny, normalna jej dawka jest już niewystarczająca, więc produkowana jest zwiększona dawka insuliny. Taki stan rzeczy nadmiernie obciąża trzustkę przyczyniając się do jej niewydolności.

Cukrzyca już sama w sobie jest groźną chorobą, ale również przyczynia się do wielu dysfunkcji organizmu między innymi do zaćmy, stłuszczenia wątroby, trądzik, niektórych nowotworów.

Podwyższony poziom insuliny we krwi przyczynia się do syntezy tkanki tłuszczowej, zatem osoby, które jedzą odpowiednią ilość kalorii, a dostarczają je z produktów o wysoką indeksie glikemicznym będą mieć problemy z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Dieta o obniżonym poziomie indeksu glikemicznego bardzo pozytywnie wpływa na stan naszego zdrowia. Wysoka podaż błonnika obniża poziom indeksu glikemicznego, ogranicza ryzyko zachorowania na nowotwory, trudniej jest to przejadanie się, a tym samym łatwiej o wymarzoną sylwetkę.

W naszym następnym wpisie przedstawimy wam informacje, które produkty mają wysoki, średni i niski indeks glikemiczny.